Reumatoïde Artritis: symptomen, oorzaken, behandeling, en meer · allhealth.pro - Medische informatie en gezondheidsadviezen u kunt vertrouwen. (2023)

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die kunnen leiden tot gewrichtspijn en schade hele lichaam. De gezamenlijke schade die RA veroorzaakt meestal gebeurt aan beide kanten van uw lichaam. Dus als een gezamenlijke wordt beïnvloed in een van uw armen of benen, hetzelfde gewricht in de andere arm of been zal waarschijnlijk worden beïnvloed, ook. Dit is een manier waarop artsen RA onderscheiden van andere vormen van artritis, zoals osteoartritis (OA).

Behandelingen werken het beste wanneer RA vroeg wordt gediagnosticeerd, dus het is belangrijk om de tekenen te leren. Lees verder om alles wat je wilt weten over RA, van types en symptomen te leren, om huismiddeltjes, diëten, en andere behandelingen.

RA is een langdurige of chronische ziekte gekenmerkt door symptomen van ontsteking en pijn in de gewrichten. Deze symptomen en verschijnselen optreden tijdens perioden bekend als fakkels. Andere keren zijn bekend als periodes van remissie - dit is wanneer symptomen volledig verdwijnen.

RA symptomen die kunnen optreden in het lichaam, omvatten:

 • gewrichtspijn
 • zwelling van de gewrichten
 • gewrichts-stijfheid
 • verlies van de gewrichtsfunctie

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Het is belangrijk om uw symptomen niet te negeren, zelfs als ze komen en gaan. Het kennen van de vroege tekenen van RA zal helpen u en uw arts om beter te behandelen.

Diagnose van RA kan enige tijd duren en kunnen meerdere lab tests nodig hebben om klinisch onderzoek bevindingen te bevestigen. Uw arts zal een aantal instrumenten te gebruiken om RA te diagnosticeren.

Eerst zal uw arts vragen stellen over uw symptomen en medische geschiedenis. Ze zullen ook een lichamelijk onderzoek van uw gewrichten te voeren. Dit zal onder meer op zoek naar zwelling en roodheid, en het testen van uw reflexen en spierkracht. Uw arts zal ook op de aangetaste gewrichten te controleren op warmte en tederheid. Als ze RA vermoeden, zullen ze waarschijnlijk doorverwijzen naar een specialist heet een reumatoloog.

Aangezien er geen enkele test een diagnose van RA kan bevestigen, kan uw arts of reumatoloog verschillende soorten tests gebruiken. Zij kunnen het bloed te testen voor bepaalde stoffen zoals antilichamen of controleer het gehalte van bepaalde stoffen, zoals acute fase reactanten die zijn verhoogd bij ontstekingsaandoeningen. Deze kunnen een teken zijn van RA en helpen ondersteunen van de diagnose.

Zij kunnen ook verzoeken om bepaalde beeldvormende onderzoeken. Tests zoals echografie, x-ray-examens, en magnetic resonance imaging (MRI) tonen niet alleen als schade als gevolg van RA is gedaan om uw gewrichten, maar ook hoe ernstig de schade is. Een volledige evaluatie en monitoring van andere orgaansystemen kunnen zijn om voor sommige mensen met RA, ook. Meer informatie over het proces van de diagnose van RA.

Er zijn verschillende soorten van bloedonderzoek die helpen uw arts of reumatoloog te bepalen of u RA. Deze tests omvatten:

 • Reumatoïde factor-test : Deze test controleert bloed voor een eiwit genaamd reumatoïde factor. Hoge niveaus van reumatoïde factor worden geassocieerd met auto-immuunziekten, in het bijzonder RA.
 • Anticitrullinated eiwit antilichaam-test (anti-CCP) : Deze test zoekt naar een antilichaam dat is geassocieerd met RA. Mensen die dit antilichaam hebben meestal de ziekte. Echter, niet iedereen met RA test positief voor dit antilichaam.
 • Antinucleaire antistof-test : Deze test uw immuunsysteem om te zien of het is de productie van antilichamen. Je lichaam kan antistoffen te maken als een reactie op de vele verschillende soorten voorwaarden, met inbegrip van RA.
 • Bezinkingssnelheid : Deze test helpt bij het bepalen van de mate van ontsteking in je lichaam. Het resultaat vertelt uw arts of ontsteking aanwezig is. Dit betekent echter niet de oorzaak van de ontsteking aan te geven.
 • C-reactief proteïne-test : Een ernstige infectie of een aanzienlijke ontsteking ergens in je lichaam kan uw lever leiden tot C-reactief proteïne te maken. Hoge niveaus van deze inflammatoire marker worden geassocieerd met RA.

Lees meer over de verschillende RA bloedonderzoek.

(Video) Prevent 90% of Diseases With These Two Things – Sadhguru

Er is geen remedie voor RA, maar er zijn behandelingen die u kunnen helpen om het te beheren. Behandelingen voor RA helpen om de pijn te beheren en controleren de ontstekingsreactie die kunnen in veel gevallen leiden tot remissie. Het verminderen van de ontsteking kan ook helpen om verdere gezamenlijke en orgel schade te voorkomen.

Behandelingen kunnen bestaan ​​uit:

 • medicijnen
 • alternatieve of huismiddeltjes
 • veranderingen in het dieet
 • specifieke soorten van de oefening

Uw arts zal samen met u naar de beste soorten behandelingen voor u vinden. Voor veel mensen, kunnen deze behandelingen helpen hen een actief leven te leiden en het risico van complicaties op lange termijn te verminderen. Meer informatie over specifieke RA behandelingen en hoe fakkels te behandelen.

Er zijn vele soorten van medicatie voor RA. Sommige van deze medicijnen helpen om de pijn en ontsteking van RA te verminderen. Sommigen helpen om fakkels te verminderen en de schade die RA doet aan uw gewrichten te beperken.

De volgende medicijnen helpen bij het verminderen van de pijn en ontsteking bij RA fakkels :

De volgende geneesmiddelen werken om de schade die RA kan toebrengen aan uw lichaam te vertragen:

 • -DMARD (DMARDs) : DMARD’s werken door het blokkeren van reactie van het immuunsysteem van uw lichaam. Dit helpt te vertragen RA’s progressie.
 • Biologics : Deze nieuwe generatie DMARD’s zorgen voor een doelgerichtereactie op een ontsteking in plaats van het blokkeren van volledige reactie van het immuunsysteem van uw lichaam. Zij kunnen een effectieve behandeling voor mensen die niet reageren op een behandeling met meer traditionele DMARDs zijn.
 • Janus kinase (JAK) remmers : Dit is een nieuwe subcategorie van DMARDs die bepaalde immuunresponsen te blokkeren. Dit zijn medicijnen die uw arts kan gebruiken om te helpen ontstekingen voorkomen en te stoppen schade aan uw gewrichten wanneer DMARDs en biologics niet voor u werkt.

Lees meer over de medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van RA.

Home remedies voor reumatoïde artritis

(Video) How to make diseases disappear | Rangan Chatterjee | TEDxLiverpool

Bepaalde huismiddeltjes en lifestyle aanpassingen kunnen helpen om uw kwaliteit van leven te verbeteren wanneer het leven met RA:

Oefening

Low-impact oefeningen kunnen helpen om het bereik van de beweging in de gewrichten te verbeteren en het verhogen van uw mobiliteit. Oefening kan ook de spieren, die kunnen helpen om een deel van de druk van uw gewrichten te verlichten versterken. U kunt ook proberen zachte yoga , die u zal helpen weer kracht en flexibiliteit.

Genoeg rust

U kunt meer rust tijdens flare-ups en minder nodig hebben tijdens remissie. Voldoende slaap zal helpen om de ontsteking en pijn, evenals vermoeidheid te verminderen.

Breng warmte of koude

Ice packs kan helpen om ontsteking en pijn te verminderen. Zij kunnen ook effectief zijn tegen spierkrampen zijn. U kunt koude met warme behandelingen wisselen , zoals warme douches en warme kompressen. Deze behandelingen kunnen helpen om de stijfheid te verminderen.

Probeer hulpmiddelen

Bepaalde apparaten, zoals spalken en braces kan uw gewrichten houden in een ruststand. Dit kan helpen om de ontsteking te verminderen. Wandelstokken en krukken kan u helpen handhaven van mobiliteit, zelfs tijdens fakkels. U kunt ook huishoudelijke apparaten, zoals installeren handgrepen en leuningen in de badkamer en langs trappen.

Meer informatie over deze en andere middelen om u te helpen leven te beheren met RA.

Uw arts of diëtist kan een anti-inflammatoire dieet raden voor u om te helpen met uw klachten. Dit type van dieet bevat voedingsmiddelen die veel omega-3 vetzuren.

Voedingsmiddelen met een hoog omega-3 vetzuren zijn onder meer:

 • vette vis, zoals zalm, tonijn, haring en makreel
 • Chia zaden
 • lijnzaad
 • walnoten

Antioxidanten, zoals vitamine A, C en E en selenium, kan ook helpen verminderen ontstekingen. Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten zijn onder meer:

 • bessen, zoals bosbessen, cranberry, goji bessen en aardbeien
 • pure chocola
 • spinazie
 • bruine bonen
 • pecannoten
 • artisjokken

Eten van veel vezels is belangrijk, omdat volgens sommige onderzoekers kunnen vezels helpen verminderen ontstekingsreacties die kan worden gezien als een afname van C-reactief proteïne. Kies volkoren voedsel, verse groenten en vers fruit. Aardbeien kan bijzonder gunstig zijn.

Levensmiddelen die flavonoïden kan ook helpen om de ontsteking tegen te gaan in het lichaam.Ze bevatten:

 • sojaproducten, zoals tofu en miso
 • bessen
 • groene thee
 • broccoli
 • druiven

Wat je niet eten is net zo belangrijk als wat je eet. Zorg ervoor dat u trekker voedingsmiddelen te vermijden. Deze omvatten verwerkte koolhydraten en verzadigde of transvetten. Het vermijden van trekker voedingsmiddelen en het kiezen van de juiste voeding om een anti-inflammatoire dieet volgen kan u helpen uw RA beheren.

Er zijn verschillende soorten van RA. Weten welk type je hebt kunnen helpen uw arts de beste vorm van behandeling voor u. Soorten RA omvatten:

(Video) Luenell on Taking Dr. Sebi's Products, Vlad Doesn't Believe He Cured AIDS (Part 17)

 • Seropositieve RA : Als je seropositief RA, heb je een positieve reumafactor bloedtest resultaat. Dit betekent dat u de antilichamen die uw immuunsysteem veroorzaken aan uw gewrichten te vallen.
 • Seronegatieve RA : Als u een negatieve reumatoïde factor bloedtest resultaat en een negatieve anti-CCP bloedtest resultaat, maar je hebt nog RA symptomen, kan seronegatieve RA hebben. U kunt uiteindelijk ontwikkelen antilichamen, het wijzigen van uw diagnose seropositieve RA.
 • JIA (juveniele idiopathische artritis) : juveniele idiopathische artritis wordt verwezen naar RA bij mensen jonger dan 17 jaar. De aandoening werd eerder JCA (juveniele reumatoïde artritis). De symptomen zijn dezelfde als die van andere vormen van RA, maar ze kunnen ook oogontsteking en problemen met de lichamelijke ontwikkeling te nemen.

Haal meer informatie over de typen van RA en hun verschillen.

Seropositieve RA is de meest voorkomende vorm van RA. Deze vorm van artritis kan draaien in gezinnen. Seropositieve RA kan komen met meer ernstige symptomen dan seronegatieve RA. De symptomen van seropositieve RA kan bevatten:

 • ochtendstijfheid die 30 minuten of langer duurt
 • zwelling en pijn in meerdere gewrichten
 • zwelling en pijn in gewrichten symmetrische
 • reumanoduli
 • koorts
 • vermoeidheid
 • gewichtsverlies

RA is niet altijd beperkt tot de gewrichten en sommige mensen met seropositieve RA kan jeuk ervaart in de ogen, speekselklieren, zenuwen, nieren, longen, hart, huid en bloedvaten.

De oorzaak van RA is niet bekend. Echter, bepaalde factoren lijken een rol in het verhogen van het risico op het ontwikkelen van RA of het aansturen van het begin ervan te hebben. Factoren die het risico op RA verhogen, zijn:

 • een vrouw
 • het hebben van een familiegeschiedenis van RA

Factoren die ontstaan ​​kunnen leiden van RA omvatten:

 • blootstelling aan bepaalde typen bacteriën, zoals die geassocieerd met parodontitis
 • met een geschiedenis van virale infecties zoals infectie met het Epstein-Barr virus, dat veroorzaakt mononucleosis
 • trauma of letsel, zoals bot breken of breuk, dislocatie van een gewricht en ligament schade
 • sigaretten roken
 • zwaarlijvigheid

De oorzaak is mogelijk niet bekend zijn, maar er zijn een aantal risico’s en triggers om meer te leren over.

Artritis in de handen kan beginnen als een low-level brandende sensatie die je voelt aan het einde van de dag. Uiteindelijk kan je pijn dat is niet per se uit je handen te gebruiken ervaren. Deze pijn kan zeer ernstig als je niet behandelen. Je kan ook het gevoel zwelling, roodheid, warmte, en stijfheid. Als het kraakbeen in uw gewrichten slijt, kunt u een aantal misvormingen in uw handen te merken. Je kan ook een knarsend gevoel in de gewrichten van de handen, vingers en grote gewrichten, als het kraakbeen volledig verslechtert.

Naarmate de ziekte vordert, kan met vocht gevulde blaasjes of synoviale cysten ontwikkelen in de polsen en rond de gewrichten van de handen. Deze cysten zijn niet zonder complicaties en peesruptuur kan optreden in sommige gevallen. U kan ook de ontwikkeling knobbelige gezwellen, genaamd hielspoor, in de aangetaste gewrichten. Na verloop van tijd kan uitlopers van de botten maken het moeilijker voor u om uw handen te gebruiken.

Als u RA in je handen hebt, zal uw arts met u werken aan oefeningen die u kunnen helpen om beweging en functie te behouden. Deze, samen met andere vormen van behandeling, kan helpen verminderen ontstekingen en af te wenden van de progressie van de ziekte. Precies zien wat de effecten van RA eruit ziet op je handen.

RA kan het meest zichtbaar in je handen en voeten zijn, vooral als de ziekte vordert en vooral als je geen behandeling. Zwelling van de vingers, polsen, knieën, enkels en tenen komen vaak voor. Schade aan ligamenten en zwelling in de voeten kan leiden tot een persoon met RA tot slecht ter been zijn.

Als u niet de behandeling van reuma krijgt, kunt u ernstige misvormingen in je handen en voeten te ontwikkelen. Misvormingen van de handen en vingers kan een gebogen, klauw-achtige uitstraling veroorzaken. Je tenen kunnen ook op een klauw-achtige look, soms buigen naar boven, en soms curling onder de bal van de voet. U kunt ook zweren, eeltknobbels, en eelt op je voeten te merken.

Brokken, genaamd reumatoïde knobbeltjes, kan overal verschijnen op uw lichaam waar de gewrichten ontstoken zijn. Deze kunnen variëren in grootte van zeer klein tot de grootte van een walnoot of groter, en ze kunnen voorkomen in clusters. Dit is wat reumanoduli en andere zichtbare tekenen van RA uitzien.

Net als RA, kunnen mensen met artrose ervaren pijnlijke en stijve gewrichten die kunnen maken dat bewegen moeilijk. Mensen met artrose kan zwelling van de gewrichten na langere werking hebben, maar OA geen significante ontstekingsreactie die doorgaans leidt tot roodheid van de aangetaste gewrichten veroorzaken.

In tegenstelling tot RA, OA is niet een auto-immuunziekte. Het is in verband met de natuurlijke slijtage van de gewrichten als je ouder wordt of het kan ontwikkelen als gevolg van een trauma. OA wordt het vaakst gezien bij oudere volwassenen. Het kan echter soms worden gezien bij jongere volwassenen die een bepaalde gezamenlijke overmatig gebruik - zoals tennis spelers en andere atleten - of degenen die een ernstig letsel hebben meegemaakt.

RA is een auto-immuunziekte. De gezamenlijke schade als gevolg van RA wordt niet veroorzaakt door normale slijtage, maar door uw lichaam zelf aanvalt. Meer informatie over deze twee vormen van artritis.

Reumatoïde artritis wordt niet beschouwd als een erfelijke ziekte, maar het lijkt te draaien in gezinnen. Dit kan worden veroorzaakt door milieufactoren, genetische oorzaken of een combinatie van beide. Als je familieleden die hebben of hebben gehad RA, overleg dan met uw arts, vooral als u geen symptomen van aanhoudende pijn in de gewrichten, zwelling en stijfheid, niet gerelateerd aan overmatig gebruik of trauma.

Het hebben van een familiegeschiedenis van RA verhoogt het risico op het krijgen van de ziekte en vroegtijdige diagnose kan een groot verschil in de manier waarop effectieve behandeling zal zijn te maken. Zo kunt u RA erven? Misschien - meer informatie hier.

RA is een chronische ziekte die momenteel niet over een remedie. Dat gezegd hebbende, de meeste mensen met RA niet constant symptomen. In plaats daarvan hebben ze flare-ups, gevolgd door een relatief symptoomvrije perioden, genaamd remissies. Het verloop van de ziekte varieert van persoon tot persoon en symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig.

Hoewel de symptomen kunnen stoppen voor langere tijd, zal de gezamenlijke problemen veroorzaakt door RA meestal erger na verloop van tijd. Dat is de reden waarom vroegtijdige behandeling is zo belangrijk om te helpen vertragen ernstige gewrichtsschade. Als u symptomen ondervindt of zich zorgen maakt over RA, overleg dan met uw arts.

Healthline en onze partners kan een deel van de inkomsten ontvangen als u een aankoop te doen met behulp van boven een link.

FAQs

Wat moet je niet eten als je artritis hebt? ›

Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.

Wat veroorzaakt reumatoïde artritis? ›

Reumatoïde artritis komt doordat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen uw eigen gewrichten. Die afweerstoffen gaan aan de binnenkant van uw gewrichten zitten. Ze zorgen daar voor een ontsteking. Waarom iemand die afweerstoffen gaat maken, is niet bekend.

Welke organen kunnen ook ontstoken raken bij reumatoïde artritis? ›

Naast de gewrichtsontstekingen kunnen ook je ogen, geslachtsorganen of urinewegen ontstoken raken, of je krijgt last van huiduitslag. Het duurt gemiddeld 2 tot 4 weken na de infectie aan je darmen of urinewegen, voordat je gewrichten ontstoken raken.

Is koffie drinken slecht voor reuma? ›

Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.

Wat maakt reuma erger? ›

Extra warmte kan de ontsteking verergeren. Overleg met je arts of fysiotherapeut wat bij jouw klachten aan te raden is. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en gewrichten. Bewegen doet daardoor (tijdelijk) minder pijn.

Wat niet eten bij reumatische artritis? ›

Meerdere studies hebben aangetoond, dat geraffineerde suikers ontstekingen kunnen bevorderen. Dit kan leiden tot pijn, zwellingen en roodheid. Daarom is het verstandig om de inname van suiker te verminderen. Een goed alternatief voor mensen met artrose en reumatoïde artritis is Stevia.

Welke gewrichten worden het meest door reumatoïde artritis aangetast? ›

Gewrichtsontstekingen
 • Vaak ontsteken de kleine gewichten in je: handen (behalve de gewrichten tussen de laatste vingerkootjes) en polsen; voeten en enkels.
 • Soms ontsteken de grotere gewrichten in je: knie, elleboog; schouder.
 • Doorgaans bevindt de ontsteking zich zowel aan de linker- als rechterkant (symmetrisch).

Welke organen zijn ziek bij reuma? ›

Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen. Bij sommige reumatische aandoeningen zijn ook de organen betrokken. Organen zijn bijvoorbeeld je longen, je hart of je nieren. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.

Is zuivel slecht voor reuma? ›

Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Karl Michaëlsson. Hij is verbonden aan de afdeling Chirurgische Wetenschappen van de Universiteit van Uppsala in Zweden.

Is yoghurt goed voor artrose? ›

In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt.

Wat eten tegen reuma? ›

Het gaat om een volwaardig plantaardig dieet: geen vlees, geen vis, zuivel en eieren. Het eten moet onbewerkt zijn. Dus geen eten uit pakjes en zakjes, geen taartjes met vet en suiker. " "Reuma wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten.

Wat mag je niet eten bij gewrichtspijn? ›

Geraffineerde granen kunnen ook ontstekingen in de gewrichten bevorderen, omdat ze snel na consumptie worden omgezet in suikers. Door het raffinageproces zijn bovendien alle waardevolle voedingsstoffen uit de granen verdwenen. Eet daarom liever volkorenbrood of speltbrood.

Wat eten tegen artritis? ›

Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega 3-vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren.

Is koffie slecht voor artrose? ›

Gezonde effecten van koffie

Dat is in principe goed nieuws voor patiënten met reumatische klachten. Bij artrose kan het drinken van koffie het kraakbeen beschermen en bij reumatoïde artritis kan koffie weefselbeschadiging in de gewrichten voorkomen.

Is kaas slecht voor artrose? ›

Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated: 12/19/2022

Views: 5545

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.