Wat is remissie van artritis psoriatica en is het mogelijk? (2022)

In de afgelopen jaren is remissie van artritis psoriatica (PsA) een belangrijk onderwerp geworden voor medisch onderzoek. Onderzoekers hebben ontdekt dat eerdere diagnoses, een beter beheer van symptomen en vooruitgang in behandelingen het voor mensen met PsA gemakkelijker maken om een ​​normaal en pijnvrij leven te leiden.

Lees hoe PsA-remissie wordt gedefinieerd en hoe het eruit ziet, zodat u uw verwachtingen kunt beheersen en ervoor kunt zorgen dat de ziektesymptomen niet terugkomen.

Wat is remissie van artritis psoriatica en is het mogelijk? (1)

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een type auto-immuun artritis dat gepaard gaat met gewrichts- en huidontsteking. PsA tast gewrichten en omliggende structuren aan. Het kan ontstekingen veroorzaken waarbij pezen en gewrichtsbanden aan het bot hechten (een symptoom dat enthesitis wordt genoemd), ontsteking van tenen of vingers (een symptoom dat dactylitis wordt genoemd), ontsteking van de perifere gewrichtswand (synovitis) en ontsteking van de wervelkolom (spondylitis).

PsA tast ook de nagels aan en veroorzaakt pitting (kleine inkepingen in het nageloppervlak). PsA is meestal verbonden met psoriasis, een aandoening waarbij huidcellen zich ophopen en schubben en droge, jeukende plekken vormen. Deze symptomen helpen het te onderscheiden van andere vormen van inflammatoire artritis, zoals reumatoïde artritis (RA), een andere auto-immuunziekte waarbij een overactief immuunsysteem per ongeluk de gewrichten en, in ernstige gevallen, de organen aanvalt.

Volgens gegevens van de Cleveland Clinic varieert de PsA-prevalentie van 0,3% tot 1%, en mensen met reeds bestaande psoriasis lopen het grootste risico om PsA te ontwikkelen.BHet wordt vaak gediagnosticeerd op middelbare leeftijd (30 tot 50 jaar), maar iedereen van elke leeftijd kan PsA ontwikkelen. Vrouwen en mannen worden in gelijke mate getroffen, en mensen van Noord-Europese afkomst lopen een verhoogd risico. Genetica speelt ook een rol, vooral de familiegeschiedenis van PsA of psoriasis.

(Video) Arthritis remission is possible - Medical Minute

De ernst en het verloop van PsA verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben milde symptomen, terwijl anderen ernstige ziekteactiviteit hebben die uiteindelijk gewrichtsschade en/of invaliditeit veroorzaakt. Agressieve ziekte komt vaker voor bij mensen die in het begin meer gezamenlijke betrokkenheid hebben, uitgebreide huidbetrokkenheid, een sterke familiegeschiedenis van psoriasis of het begin van de ziekte vóór de leeftijd van 20.BB

Vroege diagnose en behandeling zijn van vitaal belang voor het verlichten van pijn en ontsteking, het voorkomen van progressieve gewrichtsbetrokkenheid en -beschadiging en het vergroten van de kans op remissie van de ziekte.

PsA-remissie definiëren

Reumatologen (zorgverleners die gespecialiseerd zijn in artritische aandoeningen) definiëren PsA-remissie als de status “minimale ziekteactiviteit”. Over het algemeen zijn er twee soorten remissie in PsA: geneesmiddelgeïnduceerd en geneesmiddelvrij.

 • Geneesmiddelgeïnduceerde remissie duidt op minimale ziekteactiviteit tijdens medicatie.

 • Geneesmiddelvrije remissie, hoewel zeldzaam, is volledige verlichting van gewrichtsgevoeligheid en zwelling zonder de hulp van medicatie.

Het bepalen van remissie is gebaseerd op specifieke criteria, waarbij vijf klinische domeinen betrokken zijn: synovitis, enthesitis, dactylitis, spondylitis en nagel- en/of huidaantasting.

(Video) Dr. Rick Chatwell: Psoriatic Arthritis

 • Synovitis verwijst naar een ontsteking van het synoviale membraan, het membraan dat de meeste gewrichten bekleedt. Deze aandoening is pijnlijk, vooral bij beweging. Gewrichten zwellen op door ophoping van synoviaal vocht.

 • Enthesitis veroorzaakt een ontsteking waarbij pezen en ligamenten aan het bot hechten.

 • Dactylitis veroorzaakt ernstige ontstekingen in de vingers en tenen. Door de zwelling lijken de cijfers op worstjes. Als de zwelling ernstig is, kunnen de vingers zo stijf worden dat een persoon geen vuist meer kan vormen.

 • Spondylitis verwijst naar een ontsteking van de wervelkolom en de bijbehorende gewrichten.

 • Nagel- en/of huidbetrokkenheid: Volgens de National Psoriasis Foundation heeft tot 86% van de mensen met PsA nagelpsoriasis, waaronder putjes (inkepingen in de nagels), vervorming in de vorm van nagels, nagelverdikking, onycholyse (scheiding van de nagel uit het nagelbed) en verkleuring, die meestal lijkt op een schimmelinfectie. Meer dan 80% van de mensen met PsA heeft zowel gewrichts- als huidaantasting. Deze mensen hebben de neiging om over het algemeen een ernstige ziektetoestand te hebben, slechtere resultaten en een grotere behoefte aan medische zorg. Huidproblemen veroorzaakt door PsA omvatten psoriasisplaques die op de huid verschijnen, vooral op de knieën, ellebogen, handen, voeten, lage rug en hoofdhuid. Plaques kunnen jeuken en pijnlijk zijn en bloeden. Ze variëren in grootte en voegen zich samen om grote delen van de huid te bedekken.

De significante vermindering van deze symptomen – of minimale ziekteactiviteit – wordt beschouwd als remissie van PsA.

Naast het helpen bij het bevestigen van remissie, zijn deze klinische domeinen belangrijk bij zowel de diagnose als de behandeling.

(Video) Psoriatic Arthritis Treatment | Johns Hopkins Medicine

Behandelingsdoelen

In het afgelopen decennium is een treat-to-target (T2T) de aanbevolen benadering geworden voor de behandeling van PsA. Treat-to-target in PsA betekent het stellen van specifieke testdoelen – ofwel remissie of lage ziekteactiviteit – en de therapie aanpassen om deze te bereiken. Daarnaast zijn er tal van nieuwe behandelingstherapieën beschikbaar gekomen voor mensen met PsA.

Een studie uit 2018, gerapporteerd in het tijdschrift, Arthritis Research & Therapy, keek naar de klinische ziektestatus van mensen met PsA die werden behandeld in een polikliniek in de jaren 2008 tot 2017. De Noorse studie omvatte het verzamelen van gegevens, waaronder demografie, erytrocytsedimentatiesnelheid ( ESR) en C-reactief proteïne (CRP) bloedonderzoek om ontstekingsniveaus te controleren, en klinische metingen van ziekteactiviteit op basis van ernst, ziekteactiviteit en gewijzigde ziekteactiviteit, beoordelingen door onderzoekers, door patiënten gerapporteerde resultaten van functie, pijn en ziekte- het gebruik van antirheumatic drugs (DMARD) wijzigen.BB

Een eerdere studie uit 2010, ook gerapporteerd in Arthritis Research & Therapy, onderzocht de remissiepercentages bij mensen met PsA die werden behandeld met antitumornecrosefactor-alfa (TNFα) -therapie.BTNF-remmers onderdrukken de reactie op tumornecrosefactor (TNF), een eiwit dat deel uitmaakt van het ontstekingsproces. Wat de onderzoekers ontdekten, was dat zelfs met de beschikbaarheid van zeer effectieve medicijnen zoals biologische behandelingen, er een behoefte is om de remissiepercentages te verbeteren. Verder zouden nieuwere behandelingsopties en de ontwikkeling van haalbare en geldige maatregelen moeten helpen om de kans op remissie te verbeteren.

De studie van onderzoekers van University College Dublin, Ierland analyseerde een groep mensen die van november 2004 tot maart 2008 een biologische kliniek bezochten. Patiënten hadden reumatoïde artritis of PsA. Criteria voor beoordeling waren onder meer demografische gegevens, eerder DMARD-gebruik, tellingen van gevoelige en gezwollen gewrichten, ochtendstijfheid, pijnscore, patiëntbeoordeling, CRP-bloedonderzoek en vragenlijsten voor gezondheidsbeoordeling. Na 12 maanden behandeling met TNF-remmertherapie bereikte 58% van de PsA-patiënten remissie, vergeleken met slechts 44% van de RA-patiënten.BCRP-niveaus werden ook gecontroleerd en onderzoekers merkten op dat de ontstekingsniveaus veel lager waren voor de mensen met PsA.

Remissie bereiken

Remissie van PsA betekent dat er geen tekenen van ziekteactiviteit zijn, waaronder symptomen en ontstekingsbloedmarkers. Bij mensen met een langdurige ziekte, een lage ziekteactiviteit of weinig ziektesymptomen is dit een redelijk doel.

De standaard behandelmethode voor PsA is T2T. Het doel van T2T bij PsA is remissie of inactieve ziekte. Artritis psoriatica T2T omvat aanpassing van de medicatie in de loop van de tijd om een ​​vooraf bepaald doel te bereiken, meestal remissie. Het proces is aan de gang en omvat herhaalde aanpassing van de therapie om zo dicht mogelijk bij het doel van remissie of lage ziekteactiviteit te komen.

Afhankelijk van iemands algehele gezondheid en het niveau van ziekteactiviteit, kan monitoring zo vaak zijn als elke maand of om de paar maanden. Bij elk bezoek zal uw zorgverlener evalueren of u het beoogde doel bereikt. Als het doel niet wordt bereikt, kan de medicatiedosis worden verhoogd, kunnen nieuwe medicijnen worden toegevoegd of kan medicatie worden overgeschakeld naar een andere klasse medicijnen.

(Video) Artritis Psoriatica

Een studie gerapporteerd in de december 2015-publicatie van The Lancet stelde de T2T-benadering op de proef. In deze studie werden 206 patiënten met vroege PsA gerandomiseerd om 48 weken lang standaardzorg of strikte controle te krijgen. De strakke controlegroep zag hun zorgverleners één keer per maand en had vooraf vastgestelde doelen en een specifiek behandelingsprotocol dat DMARD’s omvatte. Het uiteindelijke doel was een minimale ziekteactiviteit. Degenen in de standaardzorggroep werden elke 12 weken door hun zorgverleners gezien en werden behandeld zoals hun beoefenaars geschikt achtten zonder vast protocol of behandeldoel.

De resultaten toonden aan dat in vergelijking met de controlegroep, degenen in de strakke controlegroep (T2T) veel meer kans hadden om verbetering van zowel gewrichts- als huidsymptomen te bereiken.

Drugsvrije remissie

Hoewel slechts een paar recente studies PsA-remissie hebben aangepakt, zijn de meeste onderzoekers het erover eens dat het zo vroeg mogelijk starten van PsA-behandeling de kans op remissie verhoogt en mogelijk blijvende remissie waarschijnlijker maakt. Omdat de terugvalpercentages echter vrij hoog zijn wanneer de PsA-behandeling wordt stopgezet, wordt zelden een geneesmiddelvrije remissie bereikt. Bevindingen van een studie uit 2015 die zijn gerapporteerd in de Annals of the Rheumatic Diseases ondersteunen dit idee.

De Duitse studie observeerde 26 PsA-patiënten gedurende zes maanden die methotrexaat of een TNF-remmer gebruikten. Deze patiënten hadden geen gewrichtspijn of musculoskeletale symptomen en enige betrokkenheid van de huid. De onderzoekers ontdekten dat de incidentie van terugval van de ziekte hoog was na stopzetting van de behandeling, waarbij 20 van de patiënten werden getroffen.BB

De onderzoekers concludeerden dat het stoppen van de behandeling – zelfs bij mensen met een remissie van meer dan zes maanden – niet realistisch was, omdat het percentage opflakkeringen (perioden met hoge ziekteactiviteit) bij PsA hoger is wanneer een persoon geen medicijnen gebruikt.

Dit is geen remedie voor artritis psoriatica. Als u het geluk heeft om remissie te ervaren, zal uw zorgverlener waarschijnlijk willen dat u medicijnen blijft gebruiken. Door veranderingen in levensstijl aan te brengen, kan ook worden voorkomen dat de symptomen terugkeren. Denk hierbij aan gewrichtsbescherming, gewichtsbeheersing, gezonde voeding en gewrichtsvriendelijke oefeningen, zoals zwemmen, wandelen en fietsen.

Het zo vroeg mogelijk starten van de behandeling zal de ziekte vertragen en remissie mogelijk maken. Bovendien voorkomt een vroege, agressieve behandeling gewrichtsschade en invaliditeit en leidt het tot betere vooruitzichten op de lange termijn. U kunt uw kans op remissie vergroten door nauw samen te werken met uw reumatoloog en alle behandelingen te volgen zoals voorgeschreven.

(Video) Reade Reumatologie - Leefstijl bij Artritis

PsA-remissie kan weken, maanden of zelfs jaren duren. Maar remissie zal niet permanent zijn en uw symptomen kunnen plotseling terugkeren. Als dit gebeurt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw zorgverlener.

Wat is psoriatische ziekte precies?

FAQs

Kan psoriasis artritis genezen? ›

Artritis Psoriatica (PsA) is nog niet te genezen en de behandeling ervan verschilt van persoon tot persoon. Over het algemeen is de behandeling gericht op het remmen van ontstekingen, met als doel klachten te verminderen en toekomstige schade aan de gewrichten te voorkomen.

Is psoriasis artritis een auto-immuunziekte? ›

Bij arthritis psoriatica valt het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Dit wordt een auto-immuunziekte genoemd.

Kan je oud worden met psoriasis? ›

Uiteindelijk werd ontdekt dat er 3.24 sterftegevallen waren per 1.000 persoonsjaren onder de deelnemers zonder psoriasis. Bij patiënten die daarentegen een hevige vorm van de ziekte hadden, waren er 6.39 sterftegevallen per 1.000 persoonsjaren te zien. Het risico op een vroegtijdige dood was dus haast verdubbeld.

Is artritis psoriatica pijnlijk? ›

Symptomen Artritis psoriatica

Gewrichten: de gewrichten kunnen stijf aanvoelen (bijvoorbeeld in de ochtend) en pijnlijk/gevoelig zijn. Soms zijn de gewrichten ook gezwollen (bijvoorbeeld de knie, vingers of tenen).

Wat te doen tegen psoriasis artritis? ›

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met uw aandoeningen zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden. Lees meer over de behandeling van inflammatoire reumatische aandoeningen.

Hoe voelt psoriasis artritis? ›

Pijn, zwelling en stramheid van de gewrichten zijn veelvoorkomende klachten bij psoriasis artritis. De betrokken gewrichten zijn vaak rood en voelen warm aan. Bij het merendeel van de patiënten zijn minder dan vijf gewrichten betrokken bij de gewrichtszwelling (asymmetrische polyartritis).

Hoe ziet artritis psoriatica eruit? ›

Bij artritis psoriatica komen de ontstekingen meestal voor in de gewrichten van je armen of benen, zoals je handen, voeten, ellebogen of knieën. Soms komen gewrichtsontstekingen van één (of meerdere) vingers of tenen voor. Je vingers en tenen zien er dan uit als een soort worst, dat wordt 'dactylitis' genoemd.

Is psoriasis een vorm van reuma? ›

Artritis psoriatica is een vorm van ontstekingsreuma waarbij je tegelijk ook de huidziekte psoriasis hebt. Je kunt dus klachten aan je huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

Wat wel en niet eten bij psoriasis? ›

Hét Psoriasis-dieet

Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.

Hoe oud worden mensen met psoriasis? ›

Er wordt echter nog een piek van het eerste ontstaan gezien rond het 50e levensjaar. Hoewel zeldzaam kan psoriasis ook tijdens de peuter-of kinderleeftijd ontstaan. Bij mensen die psoriasis op jongere leeftijd krijgen verloopt de ziekte vaak wat ernstiger.

Welke leeftijd psoriasis? ›

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Het is niet besmettelijk. Er bestaan verschillende vormen van psoriasis (zie verder). Psoriasis die begint voor de leeftijd van 40 jaar, is meestal familiaal en gemiddeld ernstiger.

Is psoriasis ernstig? ›

Psoriasis is niet besmettelijk. Iemand aanraken met psoriasis kan dus geen kwaad. U kunt het op elke leeftijd krijgen, maar het komt vooral voor bij volwassenen. Van de 1000 mensen hebben er ongeveer 8 psoriasis.

Hoe begint artritis? ›

Reumatoïde artritis komt doordat uw lichaam afweerstoffen maakt tegen uw eigen gewrichten. Die afweerstoffen gaan aan de binnenkant van uw gewrichten zitten. Ze zorgen daar voor een ontsteking. Waarom iemand die afweerstoffen gaat maken, is niet bekend.

Wat voel je bij beginnende reuma? ›

U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.

Wat is het beste middel tegen psoriasis? ›

Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid.

Wat is Dactylitis? ›

Soms komen ontstekingen, in de vorm van zwellingen van één (of meerdere) vingers of tenen voor. Je vingers en tenen zien er dan als een 'worst' uit, de zogenaamde dactylitis. Ook in de botaanhechtingen komen ontstekingen voor, bijvoorbeeld in de Achillespees.

Welke Biological bij artritis psoriatica? ›

De meeste biologics (adalimumab, etanercept, infliximab, ustekinumab) zijn officieel geïndiceerd voor de behandeling van patiënten ouder dan 18 jaar met psoriasis vulgaris die onvoldoende respons hebben op, contra-indicaties hebben voor dan wel bijwerkingen hebben op behandeling met UV, cyclosporine of methotrexaat.

Wat is het verschil tussen artritis en artrose? ›

Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Artritis kan tot artrose lijden.

Wat zijn de symptomen van psoriasis? ›

Psoriasis
 • Bij psoriasis krijgt u plekken met schilfers en jeuk op uw huid.
 • De klachten kunnen beginnen of erger worden door: kapotte huid, stress, ontstekingen en medicijnen.
 • Ga niet te vaak onder de douche of in bad.
 • Gebruik liever geen of weinig zeep.
 • Smeer 2 keer per dag een vette zalf of crème op de plekken.

Welke psychische problemen kun je verwachten bij iemand met psoriasis? ›

Naar schatting heeft zo'n 17 procent van de psoriasispatiënten een depressie. Uit beide onderzoeken bleek bovendien dat psoriasispatiënten ook een groter risico lopen op het ontwikkelen van een bipolaire stoornis, vasculaire dementie en angst- en persoonlijkheidsstoornissen.

Hoe wordt de diagnose psoriasis gesteld? ›

De diagnose kan worden vastgesteld door onderzoek van de huid.

Hoeveel mensen hebben artritis psoriatica? ›

Als u huid- of nagelpsoriasis heeft, wil dat niet zeggen dat u ook altijd artritis of peesaanhechtingsontstekingen krijgt. Dit geldt voor 10 tot 30 procent van de mensen met psoriasis. In Nederland heeft 2 tot 3 procent van de bevolking huid- en nagelpsoriasis. Dit betekent dat 2 tot 9 op de 1000 mensen lijden aan PsA.

Kan reuma jeuk veroorzaken? ›

Door de ontstekingen krijg je pijnlijke jeuk. Krabben helpt niet. Soms is je huid zo ontstoken dat er wondjes en zweren ontstaan en verkleurt je huid af en toe paars/violet.

Welke medicijnen worden gebruikt bij artritis psoriatica? ›

Ontstekingsremmende pijnstillers

Voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen, diclofenac, etoricoxib, celocoxib en meloxicam. Deze middelen remmen weliswaar enigszins de ontsteking, maar vaak blijft er ontstekingsactiviteit aanwezig met bijbehorende klachten zoals zwelling, warmte en pijn in de gewrichten.

Wat lokt psoriasis uit? ›

Psoriasis is een wisselvallige aandoening, al lijken er wel enkele 'uitlokkende factoren' te bestaan die het ontstekingsproces in gang zetten: een verwonding van de huid (schram, brandwonde, irritatie, litteken …), bepaalde geneesmiddelen, bacteriële of virale infecties en stress.

Kan je dood gaan van reuma? ›

Mensen raakten er vroeger invalide door en ze gingen eerder dood. Het was normaal dat een reumapatiënt over een periode van tien jaar lichamelijk erg achteruit ging. Dat gebeurt in deze studie niet. De levensverwachting is nu hetzelfde als mensen zonder deze ziekte”, aldus Allaart.

Welke medicijnen worden gebruikt bij artritis psoriatica? ›

Ontstekingsremmende pijnstillers

Voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen, diclofenac, etoricoxib, celocoxib en meloxicam. Deze middelen remmen weliswaar enigszins de ontsteking, maar vaak blijft er ontstekingsactiviteit aanwezig met bijbehorende klachten zoals zwelling, warmte en pijn in de gewrichten.

Wat wel en niet eten bij psoriasis? ›

Hét Psoriasis-dieet

Het optimale dieet is rijk aan groenten, fruit, onverzadigde vetten, en vezels. Psoriasispatiënten kunnen verzadigd vet, snelle koolhydraten en gezoete dranken beter laten staan.

Wat is het verschil tussen artritis en artrose? ›

Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Artritis kan tot artrose lijden.

Wat is de oorzaak van artritis? ›

De oorzaak van reumatoïde artritis is (nog) niet bekend. Reumatoïde artritis is geen erfelijke ziekte, maar het komt wel vaker in families voor. Roken is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van reumatoïde artritis.

Videos

1. Behandelstrategie Reumatoïde Artritis
(Sint Maartenskliniek)
2. Welke tip geef jij mensen met Artritis Psoriatica?
(Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland)
3. Interview: CareRA resultaten: combinatietherapie voor reumatoïde artritis
(ReumaNet)
4. Reumatoïde Artritis
(Reade Revalidatie & Reumatologie)
5. Medicijnen bij Reumatoïde artritis
(Reade Revalidatie & Reumatologie)
6. Seven Signs of Psoriatic Arthritis
(Rheumatologist OnCall - Dr. Diana Girnita)

Top Articles

You might also like

Latest Posts

Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 12/16/2022

Views: 5893

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.